A szervezetnek mindhárom makrotápanyagra szüksége van, így a szénhidrátok és fehérjék mellett zsírra is. 1 gramm zsírból a szervezet kétszer annyi energiát képes előállítani, mint ugyanennyi fehérjéből vagy szénhidrátból, így tehát ha low-fat vagy no-fat diétát követünk, akkor a szervezetbe nem igazán kerül olyan anyag, amiből rendesen képződhetne energia, éppen ezért fáradtnak és kimerülnek fogjuk magunkat érezni. A test energiát igényel, hogy az anyagcsere megfelelően működhessen, éppen ezért ahhoz, hogy a fogyókúránk eredményes legyen, fontos a megfelelő zsírfogyasztás. Az American Journal of Clinical Nutrition 2007-es tanulmánya megállapította, hogy bizonyos zsírsavak fogyasztanak és növelhetik a metabolikus egészséget.
Mi több a “régi” zsírpárnák a test perifériás szövetei körül, a hason, a combon, a fenéken (tehát a bőr alati zsírréteg) csak úgy tűnnek el, ha “új” zsírokat viszünk be a szervezetbe, állítják a washingtoni Orvostudományi Egyetem kutatói. A diétás zsír segít lebontani a bőr alatt zsírpárnákat, mivel beindítják a máj zsírégető folyamatait, ami a bőr alatti zsírsavakat kezdi el ily módon égetni.
Ráadásul a szervezet a zsírt csak nehezen emészti meg, sokkal több időt tölt az emésztőrendszerben, mint más tápanyagok. Éppen ezért ezek a zsírsavak segítenek stabilizálni a vércukorszintet, így hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, gyomrunk csak később kordul meg. Sőt az omega-3 zsírsavak az étkezés után két órával is képesek telítettségérzetet okozni, ezért a fogyókúrázóknak tényleg előnyös az egészséges zsírok fogyasztása.