A fogyókúra igazi kihívás lehet, főleg akkor, ha igen sokféle diéta áll a rendelkezésünkre. Bizonyos étrendek segíthetnek ugyan a fogyásban, de lehet, hogy nem egészségesek, mivel kiiktatja az étrendből a természetes és egészséges élelmiszereket. Éppen ezért fontos, hogy a hóbortos diéták helyett, inkább az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessük a tartós és egészséges fogyás érdekében.
Gyümölcsök és zöldségek
A gyümölcsöknek és zöldségeknek fontos részét kell képezniük az egészséges fogyókúrának, mivel ezek sok vitamin, ásványi anyagot és nyomelemet, valamint rostokat tartalmaznak. Érdemes a nem keményítőtartamú zöldségek közül választani: brokkoli, zöldbab, sárgarépa, saláták stb., mert ezekben igen kevés a kalória, viszont sok a tápanyag.
A gyümölcsök ugyan több kalóriát tartalmaznak általában, mint a zöldségek, ezeket is érdemes választani, hiszen szintén beilleszthetőek egy alacsony kalóriatartalmú étrendbe. A gyümölcsök rosttartalma is fontos szerepet játszik a jóllakottság-érzet mihamarabbi kiváltásában, így ezeknek köszönhetően nem fogjuk túlenni magunkat.
Gabonák
A teljes kiőrlésű gabonák szintén fontos rostforrást jelentenek a szervezet számára és hamarabb eltelítenek, mint a finomított gabonák. A gabonatermékek kiválasztásánál fontos, hogy teljes kiőrlésűt válasszunk, mert ezek a rostok mellett nagyon sok vitamint és ásványi anyagot is hozzáadnak a diétához.
Tejtermékek
A sovány tejtermékek is segíthetnek a testsúly kontrollálásában. A sajtok, a sovány tejel és joghurtok kiváló fehérjeforrásnak minősülnek, viszont igen kevés bennük a kalória, éppen ezért hasznosak egy fogyókúrában.
Húsok és fehérjék
A hús és az egyéb fehérjeforrások jelentős mennyiségű kalóriát adhatnak a diétához, ha nem választunk okosan. A kiválasztásnál éppen ezért fontos, hogy a sovány húsokat válasszuk: bélszín, csirkét, karajt, tojást, pulykát. Emellett a hüvelyesek is hasznos fehérjeforrásnak számítanak: bab, szója stb.